Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Ζωδιακός Κύκλος



 

    Ο Ζωδιακός Κύκλος (ή απλά "Ζωδιακός") είναι η ζώνη του ουρανού που περικλείει τους 13 αστερισμούς που βρίσκονται επί της εκλειπτικής. Η εκλειπτική είναι η φαινομενική διαδρομή που εμφανίζει να διαγράφει ο ήλιος, σε σχέση με την (ακίνητη) θέση των άστρων, κατά τη διάρκεια του χρόνου. Μια σχετικά στενή ζώνη ή εκλειπτικός δακτύλιος περικλείει επίσης τη φαινομενική διαδρομή όλων των πλανητών, εκτός από του Πλούτωνα. Το οποίο συμβαίνει διότι στην πραγματικότητα οι τροχιές όλων των πλανητών (εκτός του Πλούτωνα) γύρω από τον ήλιο βρίσκονται επί (σχεδόν) του ίδιου επιπέδου, του λεγόμενου εκλειπτικού επιπέδου.
Στην αστρολογία, ο Ζωδιακός Κύκλος χωρίζεται σε 12 ίσα τμήματα, στα γνωστά ως ζώδια. Από τον αστρολογικό Ζωδιακό Κύκλο απουσιάζει ο αστερισμός του Οφιούχου. Δηλαδή από τους 13 αστερισμούς που βρίσκονται επί της εκλειπτικής δεν λαμβάνεται υπόψιν ο Οφιούχος που βρίσκεται κάπου μεταξύ Σκορπιού και Τοξότη. Η διαίρεση αυτή σε 12 τμήματα προήλθε από τους 12 ημερολογιακούς μήνες. Ανά μήνα η διαδρομή του ήλιου καλύπτει διαφορετικό ζώδιο. Ο Ζωδιακός κύκλος, για τους αστρολόγους, θεωρείται ότι "ξεκινάει" την πρώτη μέρα της Άνοιξης στις 21 Μαρτίου. Σύμφωνα με κάποιους αστρολόγους, χωρίζεται σε κάποιες ομάδες που λέγονται Στοιχεία, κάθε μία από τις οποίες έχει 3 ζώδια.

Στοιχεία

  • 1η Ομάδα: Φωτιά (Κριός, Λέων, Τοξότης)
  • 2η Ομάδα: Γη (Ταύρος, Παρθένος, Αιγόκερος)
  • 3η Ομάδα: Νερό (Καρκίνος, Σκορπιός, Ιχθείς)
  • 4η Ομάδα: Αέρας (Δίδυμος, Ζυγός, Υδροχόος)

Υπώνυμα

  1. Κριός
  2. Ταύρος
  3. Δίδυμοι
  4. Καρκίνος
  5. Λέων
  6. Παρθένος
  7. Ζυγός
  8. Σκορπιός
  9. Οφιούχος
  10. Τοξότης
  11. Αιγόκερως
  12. Υδροχόος
  13. Ιχθύες
 

Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Τύποι Οπτικών Τηλεσκοπίων

Διοπτρικό ή Διαθλαστικό (Refractor)

Διοπτρικά (refractors) λέγονται τα τηλεσκόπια που συλλέγουν και συγκεντρώνουν (εστιάζουν) το φως με τη χρήση στρογγυλών κυρτών κρυστάλλων (φακών).
Διοπτρικό ήταν και το πρώτο τηλεσκόπιο που κατασκευάστηκε από τον Ολλανδό Λιππερσέυ το 1608 όπως και αυτό που κατασκευάστηκε για αστρονομικούς σκοπούς την επόμενη χρονιά από τον Γαλιλαίο.
Τα διοπτρικά τηλεσκόπια διακρίνονται σε :

Αχρωματικά (Achromatic)

Ts 1 achromat.jpg


Αποχρωματικά (Apochromatic)

Ts 2 apochromat.jpg


Κατοπτρικό (Reflector) ή Νευτώνιο

Ts 3 newton.jpg
Τα κατοπτρικά Τηλεσκόπια (reflectors) συλλέγουν και εστιάζουν το φως με τη βοήθεια κοίλου παραβολικού κατόπτρου (καθρέφτης).
Ο πρώτος που επινόησε τηλεσκόπιο με κάτοπτρο ήταν ο Ισαάκ Νεύτων τον 17ο αιώνα, γι'αυτό τα κατοπτρικά τηλεσκόπια λέγονται και Νευτώνεια.
Παραλλαγές του κατοπτρικού εφευρέθηκαν από τους Κασεγκραίν, Φουκώ, Σμιτ, Μακσούτωφ και άλλους.


Καταδιοπτρικό (Katadioptric)

Τα καταδιοπτρικά τηλεσκόπια χρησιμοποιούν και φακούς και κάτοπτρα και σ'αυτό οφείλουν και την ονομασία τους. Το φως συγκεντρώνεται στο πρωτεύον κάτοπτρο (το οποίο και καθορίζει το άνοιγμα του τηλεσκοπίου) και στη συνέχεια ανακλάται στο δευτερεύον κάτοπτρα και διορθώνεται από φακό.
Τα καταδιοπτρικά διακρίνονται κυρίως στους παρακάτω δύο δημοφιλείς τύπους:


Schmidt-Cassegrain

Ts 4 schmidt cassegrain.jpg


Maksutow-Cassegrain

Ts 5 maksutow cassegrain.jpg


Maksutow-Newton

Ts 6 maksutow newton.jpg


Άλλες παραλλαγές

CLANT (Clear apperture newton)

Ts 7 clant clear aperture newton.jpg


COUDE

Ts 8 coude.jpg


Schiefspiegler

Ts 9 schiefspiegler.jpg

και τα multi schiefspiegler (με τρία κάτοπτρα):

Ts 10 multi schiefspiegler.jpg