Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Συγκλονιστικά πλάνα από τον ήλιο έδωσε η ΝΑΣΑ. Βίντεο

Συγκλονιστικά πλάνα από τον ήλιο έδωσε η ΝΑΣΑ. Βίντεο

Συγκλονιστικά πλάνα από τον ήλιο έδωσε στη δημοσιότητα η ΝΑΣΑ και είναι η πρώτη φορά που τον βλέπουμε έτσι. Οι τεράστιες εκρήξεις και τα εντυπωσιακά αέρια εξάρματα που ξεπηδούν από την επιφάνειά του, είναι πραγματικές εικόνες που τράβηξε το νέο «Δορυφορικό Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής».
«Είναι σαν να βγάζουμε ένα πέπλο από την ατμόσφαιρα του ήλιου. Βλέπουμε τις πρωτοφανείς λεπτομέρειες, ολόκληρο το μέρος του «κοιτάει» προς τα εμάς. Μπορούμε να μελετήσουμε με υπέροχες λεπτομέρειες που μας επιτρέπουν να βλέπουμε τη δομή αυτής της ατμόσφαιρας» αναφέρει ένας επιστήμονας.
Ο νέος δορυφόρος, που ξεκίνησε για το διάστημα στις 11 Φεβρουαρίου πάνω σε ένα πύραυλο «Άτλας» έχει τρεις συστοιχίες επιστημονικών οργάνων που εστιάζουν στις διεργασίες στο εσωτερικό του ήλιου, στην επιφάνεια και στην ατμόσφαιρά του.
Τα διαφορετικά μήκη κύματος που λειτουργούν τα τρία όργανα, επιτρέπουν στους επιστήμονες να μελετούν τον ήλιο με μεγαλύτερη λεπτομέρεια από ποτέ, ενώ οι εικόνες καταγράφονται από κάμερες υψηλότατης ανάλυσης.
Η ηλιακή δραστηριότητα έχει σημαντική επίδραση στον πλανήτη μας και οι επιστήμονες της ΝΑΣΑ εκτιμούν ότι το νέο δορυφορικό Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής θα φέρει πραγματική επανάσταση στις γνώσεις μας για την φυσική του ήλιου.
http://www.youtube.com/watch?v=FTeyk7T7bCE&feature=player_embedded

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου