Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Νέος πλανήτης στο ηλιακό σύστημα της Γης





Οι Αμερικανοί αστρονόμοι υποστηρίζουν ότι ένα μεγάλο αντικείμενο σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο που πρωτοεντοπίστηκε το 2003 είναι τελικά ένας νέος πλανήτης.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο αντικείμενο σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, που εντοπίστηκε μετά το 1846, όταν ανακαλύφθηκε ο Ποσειδώνας. Το αντικείμενο αυτό ανακαλύφθηκε το 2003, ωστόσο μόλις τώρα ανακηρύχθηκε πλανήτης.

Ο νέος πλανήτης, που όταν ανακαλύφθηκε είχε ονομαστεί 2003 UB313, είναι λίγο μεγαλύτερος από τον Πλούτωνα. Έχει διάμετρο περίπου 3.000 χλμ και αποτελείται από πέτρα και πάγο.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο 10ος πλανήτης βρίσκεται τρεις φορές μακρύτερα από ότι ο Πλούτωνας και η τροχιά του βρίσκεται σε γωνία σε σχέση με τις τροχιές των υπολοίπων πλανητών του ηλιακού συστήματος. Υπολογίζεται ότι απέχει 97 φορές την απόσταση Ηλίου - Γης, περισσότερες από δύο φορές την απόσταση Πλούτωνα - Ήλιου.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι ο 2003 UB313 είναι μεγαλύτερος από τον Πλούτωνα και εάν ήταν στην ίδια απόσταση που έχει ο Πλούτωνας από τον Ήλιο, θα ήταν πιο λαμπερός από εκείνον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου