Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Λύση στο μυστήριο εξαφάνισης των δεινοσαύρων και άλλων ειδών ζωής

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίσαν Αμερικανοί ερευνητές, η μεγαλύτερη εξαφάνιση ειδών ζωής στη γήινη ιστορία, προκλήθηκε από αστεροειδείς. Τα γεωλογικά στοιχεία δείχνουν ότι η αιτία γι αυτή την εξαφάνιση ήταν ένας διαστημικός βράχος που χτύπησε τη Γη. 


Ο A. Basu, γεωχημικός από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, θεωρεί ότι χρονικά οι βράχοι ανήκουν στην προ-Τριασσική περίοδο, 251 εκατομμύριο χρόνια πριν, όταν εξαφανίστηκαν περίπου το 90% της θαλάσσιας ζωής και το 70% των ειδών της ξηράς. Αν οι υποψίες των ειδικών αποδειχθούν αληθινές, θα ήταν η δεύτερη φορά που αστεροειδής ή ο κομήτης προκάλεσε την εξαφάνιση ζωής στη Γη.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές περιοδικό
Science: «Απ' ότι φαίνεται, οι δύο μεγαλύτερες μαζικές εξαλείψεις στη γήινη ιστορία προκλήθηκαν από καταστροφικές συγκρούσεις με χονδριτικούς μετεωρίτες». 
Το 2001, Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν μικροσκοπικές κάψουλες κοσμικών αεριών παγιδευμένων στο εσωτερικό βράχων από την προ-Τριασσική περίοδο.
Τα ισότοπα ηλίου και αργού (σε μορφή αερίων), που βρίσκονται συνήθως στο διάστημα, βρέθηκαν μέσα σε ένα «κλουβί» ατόμων άνθρακα.

Αυτά τα ασυνήθιστα σφαιρικά διαμορφωμένα μόρια, που είναι γνωστά και ως buckyballs ή fullerenes, θεωρούνται απομεινάρια ενός διαστημικού βράχου που συγκρούστηκε με την επιφάνεια του πλανήτη.

Παρόλα αυτά, δεν είναι πεποισμένοι όλοι οι επιστήμονες από τη θεωρία ότι η εξάλειψη προκλήθηκε από αστεροειδείς. Το αρχείο των απολιθωμάτων δείχνει ότι μερικά είδη, ιδιαίτερα αυτά της ξηράς, ήταν σε θέση να επιζήσουν κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Τέσσερις από τις έξι γενιές σαυρών-ερπετών, με το όνομα procolophonoids, τα κατάφεραν ακόμα και μέχρι την εποχή των δεινοσαύρων. Όσο για το πώς μερικά σπονδυλωτά θα μπορούσαν να έχουν «δραπετεύσει» από ένα τέτοιο κύμα καταστροφής, παραμένει

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου